Główne dania różnią się w każdym rejonie Czech i Moraw. Za narodowe danie jest uważana pieczeń wieprzowa z białą kapustą i knedlikiem (vepřo knedlo zelo). Rejon południa czech jest znany z Cmundy (placek ziemniaczany z kapustą i wędzonym mięsem) dalej z hodowli karpia z tradycją już od XVI wieku. Zachodnie Czechy reprezentuje tradycyjne chłopskie danie z rejonu Chodska (przy granicy z Bawarią) - wołowina w sosie chrzanowym z knedlikiem. Nie możemy zapomnieć o polędwicy na śmietanie (svíčková na smetaně), czy o browarskim gulaszu ( pivovarský guláš) . Jeżeli chodzi o główny dodatek w czeskiej kuchni , czyli o knedliki , to mamy ich kilka rodzajów: wersję z ciasta drożdżowego, lub z dodatkiem pokrojonej bułki, warto też skosztować również knedlików karlowarskich, „włochatych“ (przygotowywanych z surowych ziemniaków) lub ziemniaczanych. Możemy się też spotkać z knedlikiem ziemniaczanym wypełnionym wędzonym mięsem, knedlami bawarskimi czy knedlami owocowymi. Ulubionym daniem jest Golonka (vepřové koleno) czy pieczona kaczka z białą kapustą i knedlikiem. Drugim popularnym dodatkiem są ziemniaki, które się zadomowiły w czeskiej kuchni w pierwszej połowie XVIII wieku, i istnieje mnóstwo przepisów na ich przyrządzanie. Najlepszy przykład to placek ziemniaczany (Bramborák), smażony na smalcu, czy Havířina (ziemniaki z noky i smażoną cebulą).